תקשורת מקרבת, קאיזן ושיפור מתמיד במערכות יחסים. בזוגיות בפרט ובחיי המשפחה בכלל.
ברגע שכרתנו ברית זו עם זה, זרענו מחוייבות להשיט את ספינת חיינו במים בטוחים, להתגבר על סערות ולדעת להגיע לחוף מבטחים במידת הצורך.
לאחר מלחמת העולם השנייה, כאשר יפן היתה תחת כיבוש אמריקאי, התחיל תהליך של שיקום הכלכלה שלה עם דגש על יצירת מקומות עבודה תוך יעול ושיפור מתמיד, שזו למעשה המשמעות של המונח קאיזן.
ביפן, משתמשים בגישת הקאיזן הן בתוך מפעלים וארגונים והן בקשרי חוץ.
אנחנו נביא את הקאיזן לתקשורת בינאישית ולתמיכה במערכות היחסים שלנו ונתכתב עם המודל של תקשורת מקרבת.
הצרכים שלנו כפרטים, כחלק מזוגיות, המקום שלנו בתא המשפחתי, הצרכים הללו מקבילים על פי הקאיזן ל"דרישות הלקוח".
אנחנו הלקוח החשוב ביותר במפעל חיינו. ככל שנהיה קשובים ונבין מה משפיע עלינו, מה מיטיב איתנו, היכן אנחנו פורחים, מה סוגר או מקטין אותנו, מהם המקומות בהם אנחנו מתכווצים – כאשר נדע להניח את האצבע ולקרוא לדברים בשמם, נוכל לדייק את ההתנהלות שלנו, נוכל להביע את הצרכים ואת הרגשות שלנו.
סביבתנו הקרובה, שאנו חלק בלתי נפרד ממנה, משקפת את הנוכחות וההוויה שלנו, כשם שאנחנו משקפים את הזולת.
כאשר אנחנו חשים בטוב, הסביבה שלנו מושפעת מאותו טוב ולהיפך.
כך שהמטרה של כולנו, בכל סביבה בה אנו נמצאים, היא לדרוש את המיטיב, התומך, המפרגן והקשוב.
אם בקאיזן מדברים על יעילות (להמנע מבזבוז), כך גם אנחנו. ברגע שהתקשורת שלנו פתוחה וכנה, אין צורך וטעם ללכת סחור סחור. נחוש בטוח להביא את עצמנו כפי שאנחנו, כשברור לכל מי שלוקח חלק בהקשבה, שאנחנו כאן על מנת לתמוך זה בזו ולצמוח.
כמו שהחיים מלמדים אותנו, ישנן עליות ויש ירידות. פעם אנו תומכים ופעם נתמכים.
אנו לומדים להיות בתקשורת מיטבית. להצביע על מקומות שאפשר לשפר ולתמוך בתהליך.
"האספקה השוטפת" בשפה של הקאיזן מקבילה לתרגול. ככל שנתרגל שיח קשוב ונשתף את הצרכים והעולם הרגשי, כך תהפוך התקשורת לטבע השני שלנו. ה"הורדה" למציאות היא שלב משמעותי בהתפתחות הזוגית והמשפחתית.
אם יש לנו צורך בשייכות, קירבה, יציבות, או אולי צורבך אמפתיה, עצמאות, מימוש, ביטחון פיזי, ביטוי עצמי או כל צורך אחר, ואנחנו מדברים אותו, אנו פותחים ערוץ תקשורת כן ומעצימים את האינטימיות.
את ה"יצור והאספקה המאוזנים", נשווה למקום שאנחנו תופסים. האם אנחנו יודעים לקחת או לקבל מקום. האם אנחנו קשובים לזולת ותומכים בו ומעודדים אותו לבוא לידי ביטוי במלואו.
"ארוע קאיזן", יקביל לישיבה השבועית שלנו. אנו מציעים לבני זוג / תא משפחתי מפגש שבועי העוסק בתכנון, סיכום השבוע, תקציב, בלת"מים וכו'. שימו לב, הוא אינו מחליף מפגש זוגי אינטימי או זמן איכות עם הילדים.
זו חכמת המעגל, שלובשת צורה ברורה בתוך הקאיזן.
מתייחסים לכל חוליה בשרשרת ומבינים שהרווחה של כל חוליה וחוליה, משמעותית לצמיחה הכללית.
כל אחד נראה ונשמע. מקשיבים לצרכים של כל מי שנמצא במרחב. כאשר כל בני הבית שמחים וצרכיהם מושמעים, נראים ומסופקים, נקבל בית שמח וצומח.
אותו התהליך מתקיים בזוגיות. כאשר אנחנו תומכים וקשובים זה לזו, ומבינים שהיחד שלנו מיטיב עם שנינו כפרטים ומעצים את היחד שלנו כזוג, כל שנרצה הוא להשקיע בזוגיות ובעצמנו. התגמול הוא מיידי.
יש בעולם לפחות אדם אחד, בן/בת הזוג, שרוצה ועושה לטובתי העליונה. אנו ערים, פועלים ועדים לפריחה העצמית שלנו.
בתוך השיח הנוצר בינינו, נהיה קשובים לקצב ההתנהלות וההתקדמות. דרך השיתוף, נחשוב יחד מחוץ לקופסא ונבדוק כיווני התנהלות וכיווני חשיבה שונים.
מתוך תהליך של בחירה מודעת, אנחנו הופכים את הזוגיות ו/או את ההתנהלות המשפחתית למעבדה מלאת עניין.
ההתמדה והתרגול של ההבנות, מובילות אותנו קדימה בקלות אל ההגשמה אותה אנו מבקשים. לעצמנו, לזוגיות, לתא המשפחתי.
"שימוש בחוזקות" – כמו שמי שאינו מתמצא בכיוונים, וניווטים באופן כללי הם לא הצד החזק שלו, לא יהיה נהג, כך גם חלוקת המטלות והמשימות בבית. החלוקה מתבצעת באופן בו החוזקות וההעדפה האישית מגיעות לידי ביטוי באותה מידה, בין אם מדובר במי מבני הזוג ובין אם בילדים.
אפשר להעניק ציון גבוה למהות של הקאיזן, בכל הקשור לתקשורת.
ככל שהתקשורת, ההקשבה ומילוי הצרכים, מתקיימים ברגישות ובהתמדה, כך משגשגת סביבת העבודה, כך משגשגים הבית והמערכת הזוגית.
אפרתה בנור L.Ac | ליווי ויעוץ זוגי | מיניות קשובה | כתיבה יוצרת